You are currently viewing Græsslåning

Græsslåning

GRÆSSLÅNING HVORDAN FÅR JEG EN FLOT GRÆSPLÆNE?

Vi hjælper dig med at opnå en frisk og sund og flot græsplæne. Vi tilbyder græsslåning

Der er en hel række ting du kan få gjort for, at få en flottere græsplæne, som er tæt og sund, samtidig med at den er fri for mos og ukrudt. Det første er græsslåning og efterfølgende vedligehold. Læs videre.

Her er hvad vi kan hjælpe dig med.
Vi udfører det arbejde der skal til for, at du får en flot og sund græsplæne. Du bliver vejledt i hvordan græsplænen skal behandles og vedligeholdes.

Her er en række gode råd, som er lette at følge, og som kan få en markant virkning på din græsplænes sundhedstilstand:

 • Gødning af plænen
 • Strø kalk
 • Undersøg jordens kvalitet for at give græsplænen den rigtig behandling.
 • Giv din græsplæne de bedste levevilkår med TOPDRESSING
 • Giv græsplænens rødder luft
 • Fjern mos
 • Fjern sneskimmel
 • Hold ukrudt nede
 • Klip din græsplæne hyppigt
 • Undgå at klippe for kort
 • Lad afklippet ligge (bioafklippetgræs er en god gødning)
 • Vand ikke plænen for ofte ( du udvasker gødningen)
 • Eftersåning med nye græs frø
 • Giv din græsplæne gødning
 • En grøn græsplæne
 • En god gødning kan betyde forskellen mellem en flot, grøn græsplæne og en græsplæne der er udpint.
 •  Gødningen et effektivt middel til at fjerne mos fra plænen.
 • Gød jævnligt i små mængder
 • Gøder du for kraftig
 • De to former for gødning: kunstgødning  og naturgødning

Vi udfører alle disse foranstaltningerne for dig. Her gennemgår vi de punkter, der er med til at du får den flotte og sunde græsplæne:

Gødning af græsplænen

Hvilken form man foretrækker, er til dels et temperaments spørgsmål. Den uorganiske gødning virker som regel hurtigere end den organiske.
Skal du bare vil friske din trætte plæne lidt op, er en organisk gødning som NPK  en god løsning. Denne form for gødning indeholder en blanding af kvælstof, fosfor og kalium og vil tilføre plænen de mest nødvendige næringsmidler.

Undersøg jordens kvalitet

Strø kalk. Hvis du er i tvivl, om jordbunden under din græsplæne er god, eller om den mangler kalk og andre næringsstoffer, kan du få foretaget en jordbundsprøve. Jordbundsprøven foretages normalt ved at grave mindre mængder jord op fra 10 forskellige steder i plænen. De opgravede bunker jord blandes derefter sammen i en stor bunke. Dernæst indsender du omkring 200 gr. af jorden til et laboratorium, som undersøger dens kvalitet. Spørg os, hvis du vil have hjælp til opgaven. Et laboratorie undersøger normalt din jord for PH-værdi, magnesium, fosfor og kalium. Laboratoriet give dig nogle råd om, hvad du kan gøre, hvis din græsplæne mangler næringsstoffer i form af kalk m.m.
Jordbundsprøven giver dig et præcist billede af, om du skal tilføre ekstra næring eller kalk til din plæne.

Topdressing til græsplænen

Giv din græsplæne de bedste levevilkår

Hvis din græsplæne er ujævn og har flere huller. Kan en såkaldt topdressing hjælpe til, at gøre den pæn og plan igen. At strø topdressing er også ideelt ved eftersåning, idet frøenes spiringsforhold forbedres væsentligt, når de dækkes af et tyndt lag plænedress.

Plænedress er god gødning til plænen, og topdressing med 8 mm årligt, vil det normalt dække plænens behov for fosfor og kalium. Plænen behøver kun ekstra tilført kvælstofgødning.

Ønsker du en mere jævn græsplæne, kan der med fordel udlægges topdres 2-3 gange årligt, uden at det er nødvendigt at lufte og efterså græsplænen.

Inden topdressing lægges på

Topdressing stimulerer græssets vækst og sikrer en jævn overflade samt mindre risiko for tørkeskader.Derfor fjernes gammelt græs, blade og andet affald fra plænen. Lav en blanding af muldjord, og kompost. Tilføj også lidt græs frø til vedligehold og slå to fluer med et smæk.

Strø blandingen i et jævnt lag, og dæk de ujævne dele af græsplænen. Laget bør ikke være mere fem cm tykt. ellers risikerer du, at græssets rødder ikke får luft. Du kan anvende en rive eller en kost, eller en mindre palle og et reb

Plænelufter - Sådan får du en flot græsplæne.

Det er også vigtig, at lufte din plæne, så vand, næringstoffer kan trænge ned til rødderne. Plænen bliver nemt hård, hvis det er lerjord. Eller hvis den bliver betrådt en stor del af sommeren. Hvis du ikke lufter plænen får græsrødderne svært ved, at vokse optimalt. Derfor er det nødvendig at anvende en plænelufter. Ellers risikerer du et resultat med en græsplæne, som ser kedelig og trist ud.

Anvend en vertikalskærer til luftning så din plæne kan ånde frit igen

Løsningen er at lufte græsset med en vertikalskære, som man kan køre frem og tilbage over græsset. Den prikker jævne huller over hele græs arealet. Der køres hen over græsplænen med plænelufteren på kryds og tværs, indtil den har været igennem hele arealet med græs, og græsplænen vil kunne ånde frit igen. Og kan optage de vigtige næringsstoffer

Slip for mos

Mos mispryder græssets udseende og kvæler græsset. Hvilket resulterer at græsset ikke kan få næring, lys og luft. Så det er nødvendig at fjerne mosset for at græsplænen får de optimale vækstbetingelser.

Er der vand på græsplænen får du mos

Mos rives specielt t i fugtige omgivelser. Derfor læg mærke til, om, jordbunden under græsset er meget fugtig. Hvis det er tilfældet, har mosset meget gode vækstbetingelser.

Hvis der tit og ofte ligger vand på din græsplæne med evt. dræn, skyldes det, at jordbunden er for hård, så regnvand har svært ved at trænge ned igennem jorden og derfor ligger i det øverste jordlag. Løsningen er at blødgøre jorden, ved at skabe en form for dræn, ved at punktereoverfladen så overskydende vandet kan sive ned til rødderne og ned til drænet.

For lav PH-værdi

Mos kan også skyldes for lav en pH-værdi. Dette kan afsløres med en jordprøve. En for lav pH-værdien er løsningen at tilføre græsset kalk, så hæves pH-værdien. Har der først dannet sig et lag mos i din græsplæne, kan dette fjernes f.eks. anvende en mosrive, som er specielt beregnet til at rive mosset op af græsset. Eller at anvende en mosfjerner, som river mosset op over hele plænen, når man kører hen over den.

En anden, lidt mere nænsom metode, er at tromle græsplænen. Det gør man ved at køre på kryds og tværs ud over hele græsarealet med en havetromle. Resultater vider, at dette har haft en meget positiv virkning på mos i græsplænen.

Fjern sneskimmel fra græsplænen

Er din græsplæne dækket af sne igennem vinteren, kan den få sneskimmel. Sneskimmel er en svampeart, som giver plænen et hvidt og dødt udseende, så den er kedelig at se på.
Til behandlingen kan der anvendes en vandspreder til at vande med jernvitrol, som er en slags jernsulfat også kaldet ferrosulfat. Denne behandling tager lidt tid før græsplænen bliver flot igen.

Der er også muligt at fjerne sneskimmel med en gummirive, hvor man efterfølgende topdresser græsplænen.

Hold ukrudt nede med gødning i små mængder

For at holde ukrudtet nede i plænen, er det vigtigt, at man jævnligt gøder denne. Det er vigtigt, at man ikke bruger for store mængder gødning ad gangen. Gør man det, skader man græsset mere, end man hjælper det med at vokse.
En af de ukrudtsplanter, som er svær at bekæmpe, er mælkebøtten. Mælkebøtten breder sig med lynets hast, efter dens frø bliver spredt ud over græsset med vinden.
Hvis først din græsplæne er blevet fyldt med mælkebøtter, kan man fjerne dem med et mælkebøttejern, som kan fås i ethvert godt byggemarked.
En alternativ løsning er at anvende sprøjtemidler til bredbladet ukrudt også kaldet plænerens.

Klip din græsplæne hyppigt

Klipningen af græsplænen kan godt føles som en irriterende rutineopgave, der varer lige fra foråret til sidst på efteråret. Det gør imidlertid en stor forskel, hvordan man klipper ens græs.

Undgå at skade græsrødderne med sløve plæneklipperknive

Det er meget vigtig at plæneklipperen har skarpe knive. Hvis de sløve, bliver græsstråene ikke skåret, men i stedet rykket lidt op så de bliver løse i jorden. Dette sker hver gang du slår græsset. Og derfor skades græsrødderne. Din græsplæne, bliver mindre pæn at se på.

Hvor tit skal græsplænen klippes

Græsplænen bør normalt klippes en gang om ugen fra midten af april til midt i oktober. et kan vareiere en del i perioder. Grundet vedligehold. eller type græsplæne.
Hvis græsset vokser meget hurtigt, i gødningsperioden kan det være nødvendigt at klippe det to gange om ugen.
Hurtig voksende græs typer.

Har din græsplæne en kedelig gul farve

Hvis græsset klippes, når det er vådt, presses jorden nemlig sammen, som skaber traktose, det øverste jordlag bliver hårdt. Rødderne får ikke tilstrækkeligt med næring. Græsset bliver beskadiget og mister sin flotte grønne farve og får en kedelig, gul farve.

Klip ikke græsplænen alt for kort

Når du klipper græs, bør det ikke klippes lavere end 3-4 cm. Hvis græsplænen klippes kortere, risikerer du mange bare pletter ved ujævne område. Du vil komme til at beskadige plænen, hvilket går ud over plænens sundhedstilstand og udseende.

Desuden vil det medføre mere arbejde ved, at skulle pleje den med vand og gødning, hvis den skal blive pæn igen. Du mister måske at kune nyde en smuk og flot græsplæne i sommerperioden, da det tager tid for plænen at blive flot grøn igen.

Lad det afklippede bioklip blive liggende

Når du slår græsset, er det altid en god idé at lade det afklippede græs blive liggende. Årsagen er, at denne plæneklipper findeler græafklippet i så små stykker, at det ikke bare bliver liggende på toppen af græsplænen, men lægger sig ned i bunden af græsplænen ved rødderne, og giver vigtige næringsstoffer.
Endnu en fordel med bioklip er, at græsset ser pænere ud efter klipningen, da der ikke ligger et tæppe af græsaffald på toppen af græsset.

Vanding af græsplænen

Vand græsplænen med større intervaller, og brug mere vand pr. gang. Vand ikke om natten, men om morgenen, før det bliver varmt.

Hvornår bør jeg vande græsplænen

Hvornår trænger plænen til vand? Svaret er: Når jorden føles hård. Hård jord er nemlig et tegn på, at plænen er tør og trænger til vand. Om du i den situation vælger at vande din græsplæne, eller foretrækker at spare på vandet, er selvfølgelig helt op til dig.

Undgå at græsplænen ligger i skygge

Det er ofte svært at undgå det helt, men hvis dele af din græsplæne ligger i skygge af foreksempel træer, buske, legesager og evt. plastic pool hos børnene. Giver det langt bedre betingelser for, at mos kan brede sig.

Det kan måske betyde, at du bør fælde træer samt fjerne buske legesager m.m. Desuden bør du fjerne blade og andet, som let lægger sig på græsset om efteråret.
Hvis det er selve dit hus, der kaster skygge ud over græsplænen. Kan du overveje, om du skal vælge en anden græsart end den eksisterende. Der findes græsarter der trives  bedre end andre i områder med skygge.

Efterså med nye græsfrø i tørvejr

Hvis den gamle græsplæne efterhånden er blevet noget tynd i det, og du gerne vil have den tættere, bør der eftersås med nye græsfrø. Du bør kun efterså, når græsplænen er tør. Da frømængden ellers kan klappe sammen, og lægge sig som et tæppe og du risikerer at beskadige græsplænen mere, så den bliver gul og trist at se på.

Inden du eftersår græsplænen

Klip græsplænen en cm kortere end normalt efterfølgende løsnes og luftes jorden med en vertikalskærer. Strø lidt god jord på de bare pletter på græsplænen. Vand græsplænen, når du har sået det nye græs.

Begynd helt forfra med en ny græsplæne

Nogle gange kan en græsplæne være så gammel og ødelagt, at det vil kræve en alt for stor indsats, at udbedre den eksisterende end at anlægge en ny.
Har du prøvet alt for at få en flot græsplæne bør du overveje om du ikke skal have professionel hjælp til at anlægge en ny og komme godt fra start.

Vi hjælper dig med alt overstående arbejde og vejledning. Kontakt os og hjælpen er på vej.

 

Kontak os for et uforpligtende tilbud på:

Telefon +45 52 82 31 11
E-mail hh@jyskhave.dk

Eller gå til kontaktsiden her